25. maaliskuuta 2018

Kananmunien värjäys ja porkkanapiirakkaa

 
Kyllä täytyy jälleen sanoa, että tuolla isolla taivaalla olevalla mollukalla on mieletön
vaikutus mielialaan. Tänään nimittäin paistaa täydeltä taivaalta ja mieli sekä vireystaso on
sen mukainen! Tietty eilisellä leppoisella vapaapäivälläkin voi olla vaikutuksensa. Eilinen
tuntui menevän tehdessä kaikkea turhanpäiväistä, kuten värjäillä munia ja laittaa pääsiäis
asetelmia ;) Mutta ihan mukavaa vastapainoa toki tuollainen näpertely on kaikelle muulle.




Värjäsin kananmunia jälleen viime vuoden tapaan rusehtavan sävyiseksi. Tämä käy niin
näppärästi. Kiehuvaan veteen laitetaan pari teepussia ja kananmuna tipautetaan sinne 
värjääntymään. Munaa kannattaa pitää muutama minuutti teekupissa niin väri tarttuu ehtii
tarttua riittävästi. Sitten vain hetkeksi kuivumaan talouspaperin päälle ja valmiita ovat.
Tein pari vuotta sitten hemppiksiä pastellisia kananmunia elintarvikeväreillä. 







 Puuhastelujen välissä leivoin pitkästä aikaa mehevää porkkanapiirakkaa. Maistuipa se
 taivaalliselta kahvin kaverina. Se on niin makeaa, että pieni pala riittää viemään makean
nälän. Puolikkaan pellillisen pakastin tulevia synttäreitä varten. Instagramissa tuli paljon
 kyselyjä reseptistä ja tässäpä se. Olen käynyt peruskoulun jälkeen puolen vuoden pituisen
talouskoulun ja ohje on siltä ajalta. Olen lisännyt aineksia alkuperäiseen ohjeeseen 
hieman, joten pohjasta tulee ihanan muhkea ja mehevä. Tässäpä ohjetta olkaas hyvät:

Porkkanapiirakka 
  Pohja:
5 kananmunaa
5dl sokeria
2tl soodaa
3tl leivinjauhe
3tl vaniljasokeria
4tl kanelia
7 1/2 dl jauhoja
150g voisulaa
7dl porkkanaraastetta

Kuorrute:
400g tomusokeria
200g sulatejuustoa
100g pehmeää voita
4tl vaniljasokeria
mantelirouhetta 

- Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi
- Vaahdota munat ja sokeri huolella
- Sekoita kuivataineet keskenään ja lisää munavaahtoon
- Lisää voisula sekä porkkanaraaste, sekoita hyvin
- Paista leivinpellillä 200 asteessa 20 min.

- Valmista kuorrute. Anna sulatejuuston ensin hieman lämmetä pöydällä
- Sekoita täytteen aineet keskenään sekoittimella notkeaksi. Mikäli
kuorrute jää kovin löysäksi niin lisää hieman tomusokeria. 
- Levitä kuorrute jäähtyneen pohjan päälle ja ripottele mantelirouhetta

Ja sitten nauttimaan!


  
 Ostin niipun kirsikanpuun oksia ja nyt kaipaisin vinkkejä, kuinka nuo oksat saa
sisätiloissa kukkimaan? Olen pari kertaa aiemminkin ostanut niitä, mutta silmut ovat 
kuivuneet niin ettei niistä kukkia ole tullut. Vetää pitää ilmeisesti vaihtaa usein, mutta onko
väliä veden lämpötilalla ja pitääkö jotain muuta tehdä?

Oikein mukavaa Palmusunnuntain jatkoa ja tulevaa pääsiäsiviikkoa!


14 kommenttia:

  1. Minä värjään yleensä sipulinkuorilla. Täytyypä alkaa suunnitella leivonnaisia ja ruokia pääsiäiseksi, kun on vieraitakin tulossa. Porkkanapiirakka on mun lempparia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi joo minäkin taisin viime vuonna sitä koittaa, mutta en muistaakseni saanut väriä kunnolla tarttumaan? Porkkanapiirakka on kylä herkkua! Olisiko sulla hyviä ruokavinkkejä Pääsiäisen pyhille? Mukavia pääsiäisvalmisteluja sinne!

      Poista
  2. Oikein kauniin luonnonläheisiä sävyjä tulee muniin tuosta teevärjäyksestä <3 Ja porkkanapiirakka näyttää todella mehukkaalta, nam!

    Kirsikanpuun oksista en osaa sanoa muuta, kuin että kannattaa vaihtaa vesi usein ja leikata samalla varresta pieni pala pois.

    Mukavaa alkavaa pääsiäisviikkoa sinne! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu niin tulee kyllä, helposti ja pienellä vaivalla <3 Nuo kikat ovat nyt käytössä, katsotaan aukeaako oksat kukkimaan. Ihanaa Pääsiäisviikkoa myös <3

      Poista
  3. Strömsössäkin näytettiin kuinka värjätään munat sipulinkuorilla.
    Ja ne piti olla noin tunnin vedessä. Haluttiin et ne näyttää kuin kana
    olis muninut ruskeita munia ; D
    Hauskanen yhteensattuma... minäkin leivoin viikonloppuna porkkanapiirakka.
    Lapset halusivat sitä, kun kysyin et Masaliisaa vai porkkanapiirakkaa ; )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Porkkanapiirakka on herkkua 😋 mitäs on Masaliisa?

      Poista
    2. Rakkaalla "lapsella" on monta nimeä eli kyseessä on mokkapalat.
      Täällä satakunnassa niitä kutsutaan jostain syystä masaliisaksi, syytä en tiedä ; D

      Poista
  4. Tosi kivan näköisiä tulee noista munista teellä värjäten. Ja niin herkullisen näköinen tuo porkkanapiirakka, pakko tehdä itsekin vaikka pääsiäiseksi:)
    Aurinkoisia päiviä teidän suunnalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu tulee kyllä kiva ja luonnollinen sävy ❤ leipomisiin!

      Poista
  5. Kiitos kivoista ohjeista! Kumpaakaan en ole tehnyt,mutta porkkanapiirakka menee ainakin testiin😊

    Kivaa Pääsiäisviikkoa sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannatan koklaamaan vaikka molempia 😊

      Poista
  6. Kauniin sävyisiä munia sait.
    Varmasti kannattaa oksista vaihtaa vesi päivittäin ja vetäistä samalla uudet imupinnat.
    Hyvää pääsiäisviikkoa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä, täytyy koittaa näitä 😊

      Poista
  7. Voiko noita värjättyjä munia käyttää normaalisti sitten myöhemmin? Ettei teessä liotus vaikuta sisältöön?

    VastaaPoista